top of page

En amerikansk pionjär

Snow Machines Inc. (SMI) grundades 1974 i Michigan, USA, av Jim och Betty VanderKelen. Jim var på många sätt en pionjär inom snötillverkning och han var tidigt ute med innovativa tekniska lösningar. Bland annat insåg han snabbt snöproduktionens framtid skulle bero på energieffektivitet och förmågan att anpassa sig till olika klimat och väderförhållanden.

Det har medverkat till att SMI idag är en av de största och mest erfarna leverantörerna av snösystem och också marknadsledande i Skandinavien, USA, Kanada, Kina, Nya Zeeland, Japan och Chile.

Snow Machines Inc. (SMI) Michigan 1974

Internationellt nätverk med nordisk bas

SMI är representerat över hela världen av ett nätverk entreprenörer med en passion för snö och vintersport. Erfarenheten inom Snow Makers-gruppen är omfattande och genom ett nära samarbete länderna emellan kommer kunskapen till gagn för våra nordiska kunder.

Svenska Snow Makers International AB konstruerar och installerar snösystem i flera länder i Europa samt lagerhåller kanoner och tillbehör för den svenska och nordiska marknaden.

Snow Makers International konstruerar och installerar snösystem
Plantor får skydd från kylan

Skydd för skogsbolagets plantor, nedkylning av sjukhus och inomhus skidåkning – läs om spännande sätt att använda producerad snö.

Stolt leverantör av olympisk snö

Snow Makers erfarenhet och kunskap har inneburet att vi fått uppdraget att leverera och installera snösystem till sju av de nio senaste olympiska spelen.

Olympisk snö - Sochi 2014

2014 Sochi, Ryssland

Sochi ligger på havsnivå vid Svarta havet och skidanläggningen Rosa Khutor ligger endast 30 minuters bilväg upp i bergen. Temperaturen i området är hög för att vara en vinterort och all snöproduktion sker vid bara ett fåtal minusgrader.

Sochis snösystem är världens största i sitt slag och har en pumpstation på 6 300kW med en kapacitet att tillverka 7 000 kubikmeter snö per timme. Rörsystemet som leder vattnet ut i anläggningen är 35 kilometer långt och 403 helautomatiska SMI Puma fläktkanoner sörjer för själva snöproduktionen.

På grund av Rysslands ockupation av Ukraina har Snow Makers avslutat samarbetet med Sochi. Ingen snöutrustning levereras längre till Ryssland.

Olympisk snö - Pyeongchang 2018

2018 Pyeongchang, Sydkorea

Pyeongchangs alpina center ligger på cirka 700 meters höjd i delstaten Gangwon i Sydkorea. Orten stod värd för herrarnas och damernas alpina fartgrenar, super-G och utförsåkning kombination under de olympiska evenemangen 2018.

Vid OS 2018 konstruerade och anlade Snow Makers systemen för de alpina grenarna samt till arenan för biathlon där 110 SMI PoleCat fläktkanoner säkerställde snöproduktionen.

bottom of page