top of page
Snö som kyler byggnader och skyddar plant från frostskador

Snö och kyla

– precis där du vill ha dem

Snö som kyler byggnader och skyddar plant från frostskador. Snö för skotercross och i inomhusanläggningar. Det finns flera användningsområden för producerad snö vid sidan av skidspår och pister. Här berättar vi om några projekt där vi hjälpt klubbar, företag och organisationer med snö utanför skidsfären.

Har du ett behov där snö kan vara en lösning eller vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med smart användning av producerad snö? Kontakta oss idag.

Snö sänker temperaturen på sjukhuset

Sjukhus har stort behov av kylning, både för patienters och vårdpersonals välbefinnande och för kylning av teknisk utrustning. På Sundsvalls sjukhus har Region Västernorrland valt att arbeta med ett energibesparande kylsystem med sparad snö.

Regionen använder SMI SuperPuma fläktkanoner för att producera ett 70 000 kubikmeter stort snölager i anslutning till sjukhuset. Något förenklat fungerar kylsystemet genom att uppvärmt vatten leds från sjukhuset ut till snölagret, där snön kyler ner vattnet innan det åter pumpas tillbaka in i byggnaderna. Snökylning ger energismart drift av sjukhusets ventilation och bidrar till bekväm arbets- och vårdmiljö.

Snö sänker temperaturen på sjukhuset

Små plantor får skydd från kylan

På SCA:s plantskola vid Bogrundet utanför Timrå odlas skogsplant i stor skala. Anläggningen är världens största skogsplantskola och producerar mer än 100 miljoner plantor varje år.

Små plantor är känsliga för frysskador och i naturskogar på kyliga breddgrader fungerar natursnö som isolerande täcke. Men natursnö faller i varierande mängd, och för att se till att plantskolans småttingar mår gott hela vintern bäddar vi in dem i tillverkad snö. Snow Makers har byggt ett omfattande snösystem som täcker 15 hektar – cirka 30 fotbollsplaner – med producerad snö.

Små plantor får skydd från kylan
SMI-kanoner säkrar träning och tävling i snowcross

SMI-kanoner säkrar träning och tävling i snowcross

Skotercross är en spektakulär sport med höga hopp och täta fighter mellan förarna. Banorna kräver stora mängder snö och helst ett så fast underlag som möjligt. Tillverkad snö håller bättre än natursnö och har jämnare kvalitet, vilket ger en rättvisare bana.

Team Walles är en aktiv skoterklubb som använder SMI PoleCat snökanoner för att bygga sin bana i Bruksvallarna. Med producerad snö kan de starta säsongen tidigt och får dessutom ett hållbart underlag att träna på.

Snow Makers erbjuder mobila snökanonlösningar för antingen köp eller hyra.

Snösystem för skidträning inomhus

Skidtunneln slipar formen året runt

Mid Sweden 365 i Gällö är världens längsta skidtunnel i naturberg. Tunneln erbjuder en unik träningsmöjlighet året runt, i spår som sträcker sig djupt in i berget. Banan mäter 1,4 kilometer med både skate och klassisk stil, här finns även sex skidskyttebanor och ett skidtestområde.

 

Snow Makers har levererat snösystemet som utgår från en genomfrusen sandbädd med inbyggda kylslingor som isolerar snön från bergets naturliga värme. Sandbädden täcks av 4 000 kubikmeter snö som tillverkas av två SMI PoleCat fläktkanoner.

Upptäck möjligheterna med snö året runt. Kontakta oss så berättar vi om hur vi skapar snösystem för skidträning inomhus.

bottom of page